0183 507020 |   info@wics.nl | Helpdesk
 0183 507020 |   info@wics.nl | Helpdesk

Hoe dring je effectief voorraadverschillen terug?

Inventarisatie

Het inventariseren van voorraad is voor veel bedrijven een doorn in het oog. Het vergelijken van de theoretische voorraad met de actuele voorraad in het magazijn, kan enorme voorraadverschillen opleveren. Hoe kunnen voorraadverschillen worden geminimaliseerd?

Hoe ontstaan voorraadverschillen?

Er zijn legio manieren waardoor voorraadverschillen kunnen optreden. Bij inslag kunnen meer of minder goederen worden geleverd dan op de pakbon aangegeven, wat niet goed in de administratie wordt doorgevoerd. Of schade die ontstaat, wordt niet afgeboekt. Ook komt het voor dat retourzendingen niet goed worden teruggeboekt. En ten slotte komt diefstal van goederen nog steeds in haast elk magazijn voor.

Periodieke inventarisatie

Een telling van de voorraad gebeurt vaak aan het eind van het (boek-)jaar, om te zorgen dat de correcte voorraad op de balans van het nieuwe jaar wordt weergegeven. Grotere bedrijven doen dit ook vaak maandelijks of per kwartaal, omdat daar vanzelfsprekend de omloopsnelheid van goederen hoger is. Maar op rustige momenten in het magazijn, is het ook mogelijk dat er tussentijdse tellingen worden gepland.

Een inventarisatieplan opstellen

Om een inventarisatie goed te kunnen begeleiden, is een inventarisatieplan nodig. Wie welke goederen gaat tellen, hoe veel tijd dat mag kosten, welke hulpmiddelen voorhanden zijn en hoe het personeel wordt geïnformeerd. Of er geïnventariseerd wordt met behulp van papieren lijsten of met scanners, is een optie die goed overwogen moet worden. Een goede voorbereiding is namelijk zeer belangrijk, zodat er tijdens het inventariseren minder fouten worden gemaakt.

Terugdringen voorraadverschillen

Veel bedrijven die met WICS in contact komen, werken nog in een 'papieren omgeving', zonder RF scanning. Bij een kennismaking wordt dan gevraagd wat de toegevoegde waarde is van scanners. Voor het terugdringen van verschillen tussen theoretische en werkelijke voorraden, zijn scanners dé oplossing.

Allereerst zal het gebruik van scanners voor inslag, opslag en uitslag van goederen, het aantal administratieve fouten terugdringen. Verschillen tussen de pakbon en werkelijk geleverde goederen bij inslag, kunnen eenvoudig worden doorgevoerd door een medewerker die daartoe bevoegd is, net als afboekingen bij schade. Met scanners kunnen alle activiteiten worden gelogd en achteraf gecontroleerd, zodat diefstal gemakkelijker te ontdekken is. Dit leidt tot een daling in de voorraadverschillen.

Wat ook mogelijk wordt met scanners, is Cycle Counting tijdens het orderpicken. Bij Cycle Counting wordt geteld bij een theoretische voorraad onder een bepaald niveau. Als er op een locatie bijvoorbeeld nog maar 6 stuks van een bepaald artikel zouden moeten liggen, wordt er in de scanner een controle toegepast. Zo wordt er continue geïnventariseerd en worden de voorraadverschillen kleiner.

Ten slotte kan ook een zorgvuldige ordercontrole uitkomst bieden tot lagere voorraadverschillen. Met de ordercontrole kunnen orderpickfouten geconstateerd worden en direct aangepast door middel van een RF dialoog. Dit kan leiden tot een nieuwe pickopdracht, die het systeem vervolgens verwerkt en zo blijft de voorraad op orde. 

Hoe werkt inventariseren binnen het WICS WMS?

Binnen het WICS WMS is het uiteraard mogelijk om inventarisaties te managen. Ondanks dat veel klanten in WICS Cycle Counting gebruiken, worden periodieke tellingen ook nog altijd uitgevoerd. Met WICS kan onder andere per magazijn geïnventariseerd worden (wanneer er meerdere magazijnen zijn), per zone, per opdrachtgever of artikelgroep. Ook tellingen op basis van voorraadstatus, zoals op douane goederen of geblokkeerde goederen, behoren tot de mogelijkheden.

Meer weten? Klik hier om contact op te nemen met ons.

Referenties

 • Fritom Group
 • Verhoek Europe
 • Haluco
 • De Jong Verpakking
 • AA Drink
 • Frigologix
 • A Little Lovely Company
 • Temashop
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Over WICS

WICS is een Nederlands softwarebedrijf, dat al sinds 1990 innovatieve logistieke software ontwikkelt en implementeert.

Contact

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+ 31 183 507020
  Concordiaweg 157
     4206 BK Gorinchem
   

Neem contact op

x
Form not found or is not published