0183 507020 |   info@wics.nl | Helpdesk
 0183 507020 |   info@wics.nl | Helpdesk

Verhoog je efficiëntie: De 6 orderpick technieken

Orderpickkar

Efficiëntie is de sleutel voor lage logistieke kosten. Orderpicken is daarbij enorm belangrijk en daar valt vaak veel te winnen. Wat is de beste manier? In deze blog worden de 6 belangrijkste picktechnieken behandeld.


Order voor order picken

De eerste (en vaak door bedrijven enige gebruikte) techniek is het order voor order picken. Order voor order picken lijkt wellicht inefficiënt als je de volgende technieken leest, maar in sommige gevallen kan dit nog steeds de efficiëntste techniek zijn. Vooral bij grote, complexe orders, wordt deze techniek veel gebruikt. De orderpicker verzamelt van order 1 de goederen om vervolgens aan order 2 te beginnen, zoals te zien is in de onderstaande afbeelding. De artikelen worden in een collo bij elkaar gebracht. Met een collo wordt dan bijvoorbeeld een doos of een bak bedoeld, maar in dit geval zal dat vaak een pallet zijn. Dit is nodig om de artikelen te allen tijde traceerbaar te houden. Bij het Wavepicken lees je meer over het gebruik van collo's.

Order voor order pickenWavepicken

Bij Wavepicking worden meerdere orders samengevoegd in een batch. Het voordeel hiervan is dat een orderpicker voor meerdere orders, maar één keer op de locatie van de artikelen hoeft te picken. Voor het Wavepicken wordt vaak een orderpickkar (zoals op de blogfoto) gebruikt, waarmee de vaak kleinere producten direct in een collo worden verzameld. Op de locatie van artikel A wordt het totaal aantal voor de 2 orders (8 stuks) verzameld door één orderpicker. Deze worden meteen over 2 collo's verdeeld. Op de locatie van artikel B worden de 6 stuks verzameld en vervolgens ook meteen verdeeld. Na de ordercontrole van collo's zijn de orders klaar voor verzending.

WavepickenBatchpicken

Batchpicking kan worden gezien als het verplaatsen van producten. Door meerdere producten van verschillende pickbonnen eerst te verzamelen en later te verdelen, hoeft op de locatie maar één keer te worden gepickt. Met Klasssiek Batchpicken worden meerdere pickbonnen samengevoegd en later weer gesplitst. Dit wordt vaak toegepast bij moeilijk te bereiken producten of hoge aantallen. Als artikel A en B in het onderstaande voorbeeld hoog op een stelling liggen, is het orderpickproces het meest efficiëntst wanneer het totaal van de beide eerst naar de vloer wordt gehaald. Vervolgens worden de orders weer verdeeld naar een pickbon om een collo te maken. Na het controleren van de collo, kan de order verzonden worden. 

Klassiek BatchpickenBatchpicken (Single SKU)

Met deze techniek worden meerdere pickbonnen samengevoegd. Voorwaarde hierbij is dat de orders uit 1 stuk (SKU) bestaan, bijvoorbeeld 8 orders met 8 shirts en 12 orders met 12 spijkerbroeken. Deze pickbonnen worden getotaliseerd en als totaal verzameld. Na het verzamelen hoeft alleen maar het artikel te worden gescand en wordt de originele pickbon opgezocht en verwerkt/afgerond.

Single Line BatchpickenBatchpicken (Fulfilment)

Met Fulfilment Batchpicken worden meerdere exact gelijke pickbonnen samengevoegd tot één totaalorder. Het betreft vaak grote partijen van dezelfde eindproducten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kerstpakketten, waarbij een lopende band wordt gebruikt. De eindproducten zijn hetzelfde, zodat er maar 1 pickbon hoeft afgerond te worden (denk aan weging, vastlegging vervoersproduct en type verzendverpakking). Alle pickbonnen worden gelijkgesteld, bijgewerkt en er loopt voor iedere pickbon output, zoals de pakbon, het label en/of een doculop.

Fulfilment BatchpickenBatchpicken (Multiple SKU)

Waar bij Single SKU de orderregel uit 1 stuk (SKU) bestaat per pickbon, bestaat bij deze techniek de orderregel uit meerdere stuks per pickbon. Echter is dit wel van hetzelfde artikel. Een aantal klanten bestelt dus hetzelfde artikel, maar in verschillende aantallen. Vaak toegepast bij promotieacties van producten, waarbij klanten eenmalig een artikel kunnen bestellen. 

Multiple SKU Batchpicken


De beste orderpick techniek?

Wat is dan de beste manier? Dat is niet zo eenvoudig te bepalen. Dit hangt van veel verschillende variabelen af, waaronder van de grootte/complexiteit van het product, de locatie en de indeling van het magazijn. Vaak wordt het order voor order picken gebruikt, omdat er voor andere picktechnieken geen goed softwaresysteem is. Op die manier leidt het gebruik van de alternatieve picktechnieken tot veel fouten. Door het automatiseren van orderpick technieken wordt de efficiëntie verhoogd. Met het WICS Warehouse Management System zijn de 6 technieken per pickbon in te stellen. Zo maak je het orderpickproces efficiënter, maar toch controleerbaar.

Neem voor meer informatie contact met ons op. 

Referenties

 • Fritom Group
 • Verhoek Europe
 • Haluco
 • De Jong Verpakking
 • AA Drink
 • Frigologix
 • A Little Lovely Company
 • Temashop
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Over WICS

WICS is een Nederlands softwarebedrijf, dat al sinds 1990 innovatieve logistieke software ontwikkelt en implementeert.

Contact

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+ 31 183 507020
  Concordiaweg 157
     4206 BK Gorinchem
   

Neem contact op

x
Form not found or is not published