Raven; explosieve groei in de hengelsport

Vishengels en andere spullen om te vissen zijn sinds de uitbraak van corona niet aan te slepen. Raven Hengelsport kent dan ook een explosieve groei in het aantal orders.

Gepubliceerd op

Raven Hengelsport

Raven Hengelsport is een echt familiebedrijf. Het bedrijf is in 1974 ontstaan in een kleine schuur van vader Sjoerd Raven in Dronten. Er werden vogels, zaden en dierbenodigdheden verkocht. Toen het schuurtje te klein werd, opende vader Sjoerd zijn eerste winkel; een dierenboetiek. Na een tweede en derde dierenboetiek werd in 1988 besloten de hengelsport te splitsen van de dierenboetiek. Raven Hengelsport (toen nog Raven Fishing) was geboren en wordt gerund door de zonen van Sjoerd; Dion en Iwan.

Nu, vele jaren later, kent Raven Hengelsport vier filialen in Nederland; Lelystad, Steenwijk, Almelo en Rijen. Daarnaast zijn er ook nog twee buitenlandse filialen; Brno (Tsjechië) en Warschau (Polen). In 2010 is een eigen distributiecentrum gebouwd en geopend. Vanuit hier worden alle webshoporders verstuurd en de filialen bevoorraad.

Anno 2020 is Raven Hengelsport één van de grootste aanbieders op het gebied van hengelsport in Europa met (nieuwe) webshops in Nederland, Frankrijk, Tsjechië en Polen!

Raven en WICS

De groei en het automatiseringslandschap van Raven Hengelsport liepen niet synchroon. Waar de webshop en de winkels bleven groeien tussen 2010 en 2015, bleven de systemen achter. Het werd tijd om op zoek te gaan naar systemen en partners waar we de toekomst mee in konden en verder konden groeien. Het huwelijk tussen Raven Hengelsport en WICS was een feit.

Ondanks dat we gekozen hadden voor verandering, was het veranderen soms toch lastig. We waren immers zo gewend aan ons oude systeem. Naast het implementeren van de software en educatie, werd er door WICS ook een lamp tegen onze processen aangehouden. Met de jarenlange ervaring van WICS bleek dat we sommige processen beter konden indelen, waardoor we efficiënter konden werken en het foutpercentage naar beneden werd gebracht. We zijn hierin goed begeleid door WICS.

Inmiddels kunnen we stellen dat er een systeem staat waar we erg blij mee zijn.

COVID-19

En toen was daar opeens het coronavirus COVID-19. Net als de rest van Nederland wisten wij niet wat er ons te wachten stond toen in maart 2020 Nederland ineens op slot ging. De onzekerheid was groot; gingen mensen nu besparen op de hengelsport of juist meer vissen? Wat mocht er immers nog wel?
Er was sprake van een explosieve groei. Vispassen vlogen over de toonbank en vishengels leken niet aan te slepen. Mensen die al een poos niet gevist hadden besloten om de hengel weer uit het schuurtje te halen en vele nieuwe vissers werden geboren.

Waar ‘normaal’ het hoogseizoen eind april begint, is deze in 2020 half maart al begonnen. De cijfers spreken voor zich!
50% meer orderlijnen 
45% meer orders 
17% meer manuren 

Samen met WICS hebben we het systeem en de processen verder geoptimaliseerd en kunnen we nog efficiënter werken. Het prettige aan de samenwerking met WICS is dat er altijd ruimte is om een idee voor te leggen, feedback te krijgen of samen na te denken over dingen die beter kunnen.

Samen met WICS hebben we het systeem en de processen verder geoptimaliseerd en kunnen we nog efficiënter werken. Het prettige aan de samenwerking met WICS is dat er altijd ruimte is om een idee voor te leggen, feedback te krijgen of samen na te denken over dingen die beter kunnen.

De toekomst

Nu 2020 langzaam richting het einde kruipt en de grootste gekte voorbij is, is het tijd om na te denken over de toekomst. Na zo’n bizar jaar is er ruimte om te evalueren en te analyseren. Wat kunnen we verwachten van 2021? Zal de groei zich doorzetten en mogen wij nog meer mensen blij maken met mooie visspullen?

We hopen in ieder geval dat voor iedereen 2021 er in heel veel opzichten anders uitziet als 2020! Op het vissen na dan 😉